Månedens “Vidste du?”

September 2015: Tidlige ufrivillige aborter

I denne måneds indlæg har jeg besluttet mig for at berøre de sorte tal, som ingen taler om, men som er vigtige at kende for enhver kvinde, der har et graviditetsønske. Jeg taler om tallene for ufrivillige aborter i det første trimester af graviditeten.
I mit kliniske arbejde med gravide kvinder har jeg erfaret, at der mangler en generel kendskab til hyppigheden og naturligheden af ufrivillige aborter i starten af graviditeten. Jeg synes, at det er utrolig vigtigt at oplyse og tale åbent om dette fænomen i håb om at mindske den modløshed og håbløshed, som mange kvinder oplever efter at have mistet en ønsket graviditet.
Hvis du har oplevet eller kommer til at opleve en ufrivillig abort i første trimester, er du fuldt ud berettiget til at føle dig trist, ramt. Jeg ønsker dog, at du husker nedenstående punkter, så oplevelsen ikke fratager dig dine håb for fremtiden, og så du får mod til at ”hoppe på hesten igen”.

• HVOR MANGE:
Det er meget normalt at abortere i de første måneder af ens graviditet. Det er svært at præcisere, hvor normalt det er, fordi sundhedsvæsenet ikke registrere alle tilfælde af tidlige ufrivillige aborter. Mange kvinder når nemlig ikke at erkende graviditeten, før de aborterer, og andre bliver kun set af egen læge eller privatpraktiserende gynækologer, og når derfor heller ikke at blive registreret på sygehuset.
En undersøgelse, hvor man fulgte kvinder, som ønskede at blive gravide, viste, at hele 43 % af kvinderne mistede deres graviditet i første trimester. Det vil sige, at næsten hver anden kvinde vil komme til at opleve en tidlig ufrivillig abort. Denne undersøgelse synes jeg er forenelig med den erfaring, som jeg har fået gennem 5 års arbejde inden for feltet. Der er, med andre ord, stor mulighed for at finde én i din omgangskreds, som har aborteret ufrivilligt.

• HVORFOR:
Hvis du tænker på, hvor mange ting, der skal gå rigtigt, når et barn skal komme ud af en sammensmeltning mellem to forskellige gen-bunker, vil du ikke være overrasket over, at det nogle gange går galt. Det er lidt af et mirakel, at så mange mennesker er født sunde og raske. Aborter i de første måneder af graviditeten er et billede på naturens selektion. Hvis fosteret ikke er raskt og levedygtigt, giver naturen os ikke lov til at fuldføre graviditeten – det er sådan din tidlig ufrivillig abort skal forstås! Aborterer du i de første måneder af graviditeten, er det hovedsageligt, fordi barnet ikke ville have overlevet, hvis du fødte det. Og dette er ikke ensbetydende med, at næste graviditet vil ende på samme måde! I Danmark arbejder lægerne ud fra følgende princip: Hvis en kvinde aborterer én gang, er det ok/normalt. Hvis hun aborterer en gang mere, er det også ok/normalt. Det er først, når en kvinde aborterer 3-4 gange i træk uden at have fået et barn derimellem, at man som læge synes, at det er rimeligt at undersøge, om der kan findes en årsag til aborterne. Så normalt er det altså at abortere i de første måneder af graviditeten. I mit arbejde har jeg skam også mødt kvinder, som har født børn (uden hjælp) efter at have oplevet 3-4 aborter i træk.

Ufrivillige aborter er et stort emne. Du kan også komme ud for aborter senere i graviditeten. Der er nogle gange også specifikke årsager til aborterne, og disse kan nogle gange behandles. Har du spørgsmål til emnet, kan du altid skrive til amani@kvindekenddinkrop.dk.

 

August 2015: Hvad du vil vide om p-piller

Allerede 3 år efter introduktionen af p-piller i Danmark i 1966 var omkring hver fjerde kvinde i fertil alder på p-piller. I dag er det hver tredje. P-piller er hormoner, der hæmmer din ægløsning, danner en for sæden uigennemtrængelig slimprop i livmoderhalsen, og som ændrer slimhinden i din livmoder, så et æg ikke kan gro sig fast. P-piller forhindrer dig på denne måde i at blive gravid, så længe du tager dem. P-piller bruges dog ikke kun som prævention, men kan også være en del af behandlingen af underlivssygdomme såsom endometriose og PCOS.
I lyset af p-pillers popularitet som præventionsmiddel synes vi, at det er vigtigt at adressere forbruget af disse piller og øge kvinders viden om dem. Derfor gav vi dig mulighed for at stille p-pille-eksperten og professor i gynækologi Øjvind Lidegaard spørgsmål omkring p-piller. Nedenfor kan du læse hans svar på 15 af de spørgsmål, som blev sendt ind til os. Vi takker alle dem, som har bidraget med interessante spørgsmål!

Hej Øjvind,
1. Er der forskel mellem typen/mængden af hormon i p-piller og typen/mængden af hormon, som kvindekroppen naturligt producerer?
Svar: Ja. P-piller indeholder kunstige hormoner, som virker ligesom kvindens to kønshormoner østrogen og progesteron. De kunstige progesteroner kaldes gestagener.
I forhold til den normale balance mellem østrogen og progesteron i kroppen indebærer p-piller en dominans af gestagen, fordi dette øger pillernes sikkerhed mht graviditet. Samtidigt med at kvinden får p-piller, falder hendes egen produktion af kønshormoner væsentligt.
2. Der tales tit om ”generationer af p-piller”. Hvad menes der med ”generationer”, og hvorfor er det så vigtigt?
Svar: Generation angiver blot hvornår p-pillen er kommet på markedet. Det som adskiller de forskellige p-pilletyper er typen af gestagen de indeholder:
1. generation: Norethisteron
2. generation: Levonorgestrel eller norgestimat
3. generation: Desogestrel eller gestoden
4. generation: Drospirenon.
P-piller som indeholder dienogest, cyproteronacetat eller nomegestrel er uden for den normale generationsinddeling.
3. Hvad skal en kvinde vide, inden hun vælger at bruge p-piller?
Svar: Hun skal vide om der i hendes nærmeste familie er nogen, som har fået blodprop i ben eller lunger i ung alder (dvs 4. Hvor går grænsen/er der en grænse for, hvor lang en periode, en kvinde kan tage p-piller? Når man et tidspunkt, hvor det bliver for skadeligt for kroppen?
Svar: Nej, man kan i princippet godt tage p-piller fra man er 14 til 50 år.
5. Anser du p-piller som den mest fornuftige præventionsform til kvinder? Begrund
Svar: Jeg mener ikke man kan generalisere alle kvinder over én kam. Men p-piller er et godt bud til yngre kvinder, fordi de indebærer så mange andre fordele end at beskytte mod graviditet.
6. Ville du anbefale p-piller som præventionsmiddel til en pige på 15 år? Begrund
Svar: Hvis hun er seksuelt aktiv og i øvrigt rask, så mener jeg det er ok. Ellers ikke.
7. Ville du anbefale p-piller som præventionsmiddel til en kvinde på 25 år? Begrund
Svar: Ja. Alternativet kunne være kobber-spiral.
8. Ville du anbefale p-piller som præventionsmiddel til en kvinde på 35 år? Begrund
Svar: Ikke i første omgang. Her ville jeg drøfte om hun ikke kunne være bedre tjent med en hormonspiral, fordi denne ikke øger risikoen for blodpropper.
9. Er det rigtigt, at jeg har øget risiko for at få kræft, når jeg tager p-piller?
Svar: Nogle kræfttyper øges ved brug af p-piller (fx livmoderhalskræft), mens andre mindskes (fx kræft i æggestok og livmoder). Samlet set er der ikke nogen øget risiko for kræft ved at anvende p-piller, i hvert fald ikke med den viden vi har nu.
10. Hvor stor er risikoen for at få en blodprop, når jeg er på p-piller?
Svar. Det afhænger af din alder, og hvilken type p-pille du tager.
20 år, ingen p-piller: 1 pr. 10.000 pr. år.
20 år, 2. generation: 3 pr. 10.000 pr. år.
20 år, 3./4. generation: 6 per 10,000 pr. år.
30 år, ingen p-piller: 3 pr. 10.000 pr. år.
30 år, 2. generation: 9 pr. 10.000 pr. år
30 år, 3./4. generation: 18 pr. 10.000 pr. år.
11. Har jeg sværere ved at blive gravid i fremtiden, hvis jeg tager p-piller i mange år?
Svar: Nej.
12. Synes du, at det er problematisk, at så mange kvinder er på p-piller? Begrund
Svar: Før man besvarer det spørgsmål er man jo nødt til at spørge sig selv, hvad alternativet skulle være. Og her synes jeg ikke alternativerne til især de yngre kvinder står i kø. Så nej.
13. Hvad mener du om p-pillen til mænd?
Svar: Fatamogana
14. Hvornår tror du, at p-pillen til mænd vil være forsvarlig at bruge?
Svar: Tvivler på de nogensinde vil få et afgørende gennembrud.
15. Hvorfor tror du, at der er blevet brug for p-piller til mænd?
Svar: Sweet dreams.
Har du ubesvarede spørgsmål om p-piller, både som præventionsmiddel og behandlingsform, kan du altid skrive til amani@kvindekenddinkrop.dk.

 

 

Juli 2015: Til dig, der er stoppet med at menstruere

Føler du dig tør i underlivet? Klør det? Svier det? Gør det ondt ved samleje? Døjer du tit med blærebetændelse, eller føler du, at du hele tiden skal tisse?
Hvis du kan nikke genkendende til ét eller flere af de listede symptomer, så kan det skyldes tynde og tørre slimhinder i dit underliv betinget af et naturligt lavt niveau af det kvindelige kønshormon østrogen.

Hvad:
Når du har tynde og tørre slimhinder i underlivet, er du mindre beskyttet fra udefrakommende elementer – for eksempel svamp eller bakterier, fx bakterier fra samleje. Det er ligesom huden – hvis den er tynd og tør, er den mere sensitiv, og du skal passe bedre på den. Der kan let opstå sår og betændelser i tynde og tørre slimhinder i underlivet. Rifter og sår kan eksempelvis opstå ved samleje med en mand, hvor penis gnider sig op af den sårbare slimhinde i skeden. Svampe og bakterier kan lettere gro fast i de tynde og tørre slimhinder. Hvis du har sådanne slimhinder, har du ofte også mangel på underlivets sunde bakterier, der normalt bekæmper de skadelige bakterier og svampe, der har fundet vej til dit underliv. Derfor bliver tynde slimhinder lettere sæde for betændelser, som kan give kløen og svien. Dette gælder også for blærens slimhinde. En tynd blæreslimhinde kan medføre øget tissetrang og flere blærebetændelser.

Hvorfor:
Tynde og tørre slimhinder i underlivet er en naturlig del af kvindekroppen, som er stoppet med at menstruere. Når du er i dén alder, hvor du stadig menstruerer, er dine æggestokke i fuld gang med at danne det kvindelige kønshormon østrogen. Østrogen holder dine slimhinder i underlivet tykke og fugtige. Østrogen hjælper også de gode bakterier i underlivet med at holde sig i live. Østrogen er altså en vigtig del af underlivets beskyttelsesmekanisme mod betændelser og penis. Når du stopper med at menstruere, går dine æggestokke på pension. De stopper med at danne østrogen. Det kan dine slimhinder i underlivet mærke. De bliver derfor tyndere, mere tørre og får færre af de gode bakterier.

Hjælp?
Hvis du døjer med nogle af de omtalte problemer, kan du altid søge læge. Du skal ikke være genert! Det er en hel legitim problemstilling at bringe op. Lægen vil kunne fortælle dig, om dine problemer skyldes tynde og tørre slimhinder. I så fald er der hjælp at hente.
Har du milde symptomer, kan du altid forsøge dig med skede-smøremidler, der ikke indeholder hormoner. Disse kan du få i håndkøb på apoteket. De kan afhjælpe symptomer, men de adresserer ikke den egentlige problematik – de tynde og tørre slimhinder.
Hvis du har moderate til svære symptomer, vil du ofte ikke have gavn af de omtalte smøremidler. Den mest effektive behandling er det naturlige hormon østrogen anvendt LOKALT i underlivet og i meget LILLE DOSIS. Denne behandling genopbygger dine slimhinder, så de bliver tykkere og mere fugtige, og du får flere af de gode bakterier igen.

Forhold dig altid kritisk!
Nu kan det være, at du tænker, at det var spild af tid at læse dette indlæg, fordi du ikke ønsker at tage hormoner. Du har sikkert hørt, at hormonbehandling giver øget risiko for blodpropper, brystkræft og livmoderkræft. Dette er også rigtigt – men ikke for den behandling, som du er blevet introduceret for i dette indlæg. Tynde og tørre slimhinder behandles med østrogen, som bruges lokalt i underlivet (enten som tablet, creme eller ring) og daglig dosis er meget lille. Behandlingen kan derfor ikke sammenlignes med den hormonbehandling, der gives pga. hedeture/svedture, og som er associeret med de alvorlige bivirkninger. Hormonbehandlingen givet grundet hedeture/svedture består netop i at spise hormoner i større mængder. Når du spiser hormoner i større doser, øges hormon-koncentrationen i blodet over det naturlige niveau for din alder. Det er denne hormon-stigning i blodet, som giver dig øget risiko for blodpropper, brystkræft og livmoderkræft. Når du benytter dig af lokal østrogen i skeden, stiger østrogen i blodet så lidt, at niveauet stadig ligger inden for normalområdet for din alder. I overensstemmelse hermed har studier ikke vist en øget risiko for brystkræft ved brug af lokal østrogen. Man har endnu ikke studier, der kan give oplysninger om sammenhængen mellem brug af lokal østrogen og blodpropper, men læger formoder, at din risiko for blodpropper ikke øges, fordi hormonniveauet i blodet er så lavt.
Studier viser, at der heller ikke er øget risiko for udvikling af livmoderkræft ved brug af lokal østrogen. Dog har ingen af disse studier fulgt kvinderne i over et år. Lægerne er mest opmærksomme på at undersøge denne bivirkning nærmere.

Som du kan høre, er man overbevist om sikkerheden ved brug af lokal østrogen. Man mangler dog stadig studier, som fastslår sikkerheden 100 % – især når det kommer til risikoen for livmoderkræft. Det er noget, som du skal tage stilling til. Du skal blot vide, at behandlingen anbefales kvinder med symptomer, fordi symptomerne tit sænker kvinders livskvalitet. Man mener, at gavnen opvejer den mulige lille risiko for bivirkning.

Vi håber, at du har fået brugbar information med dette indlæg. Vi ønsker ikke at skræmme dig væk ved at oplyse om ALLE de spekulationer, som lægerne har. Det er kun for at oplyse dig nok til, at du føler, at du kan tage et fornuftigt valg for din krop.

Har du spørgsmål til indlægget eller til din situation, så skriv til amani@kvindekenddinkrop.dk.

 

 

Juni 2015: Hvordan holder jeg mit underliv rent på den mest optimale måde?

Dit underliv har sit helt eget miljø, som beskytter det mod dårlige bakterier og svamp. Miljøet i dit underliv består blandt andet af gode bakterier, som opretholder et surt miljø i området og derved holder de dårlige bakterier og svamp væk. Dit underliv har, med andre ord, sit helt eget rengøringssystem og er bygget til at holde sig selv i balance.

Når du vasker dig for meget i skridtet, og når du bruger sæbe til dette, skaber du ubalance i dit underlivs naturlige miljø. Det kan være med til at hæmme dine gode bakterier, så de ikke længere kan beskytte dit underliv mod dårlige bakterier og svamp. At vaske sig for meget eller at vaske sig med sæbe kan således give anledning til betændelse i underlivet.

Hvis du døjer med betændelse i dit underliv, kan du prøve at tænke over dine rengøringsmetoder. Vasker du dig med sæbe? Vasker du dig flere gange om dagen?

Den bedste måde, hvorpå du kan holde dit underliv rent, er at vaske det med lunket vand og ikke andet – og ikke vaske det for meget.

Hvis du har problemer med bakterie- og/eller svampe-betændelse i underlivet, kan du altid skrive til amani@kvindekenddinkrop.dk for rådgivning.