Amning

“Før jeg blev gravid var tanken om, at ens bryster skulle bruges til at holde et andet menneske i live ret mærkelig og lidt klam, fordi bryster jo altid har været reserveret til det sex, men da det kom føltes det meget naturligt. Det er tydeligt at det ligger i ens natur. Når det så er sagt er det et større helvede end jeg i mit liv havde troet.”
Kvinde, 25 år

 

“Da jeg ammede min søn, kunne jeg få lyst til at onanere. Det skammer jeg mig lidt over. Jeg har i hvert fald aldrig fortalt det til nogen. Men det er selvfølgelig ikke en fantasi, men mere en fysisk ting.”
Kvinde, 48 år

 

“Det er så naturligt. Det skal ske offentligt, med en lille klud der dækker til. Det er den mest aseksuelle og naturlige ting nogensinde. Ingen burde klage.”
Kvinde, 25 år

 

Allerede et døgn efter mit barn blev født og var blevet ammet hver time, fik jeg sår på brystvorterne. Hun suttede simpelthen så kraftigt! Det gjorde bare så ondt, så jeg tudede, hver gang hun blev lagt til. Min kæreste blev sendt på apoteket efter lanolinsalve og andre hjælpemidler, men det hjalp ikke. Jeg gik rundt med bare bryster, så der ikke var noget som helst, der rørte de ømme brystvorter (og jeg bandede hver gang, vi fik barselsbesøg, for så dækkede jeg mig til). Jeg havde lyst til at give op og bare atarte med flaske, men min kæreste blev ved med at sige: “Vent til i morgen”. der gik næsten fem uger, før det ikke gjorde helt vildt ondt. Jeg er lidt stolt over, at jeg blev ved. Jeg VILLE bare amme!

Kvinde, 26 år

 

Amningen var svær at få til at køre. Jeg fik brystbetændelse to gange, og mine bryster var fulde af sår. Min datter tog først rigtigt på i vægt, da jeg endelig lagde ammebrikkerne fra mig efter seks uger. derfra har alting fungeret, og hun er blevet så fed, at hun kan trille. Hun er blevet sund og stærk – og med temperament og meget kærlighed at give.

kvinde, 32 år

 

Da jeg fik mit første barn i 1957, fødte jeg mere end en måned for tidligt. De sagde, at det derfor var bedst at give hende flaske. Så hende kom jeg aldrig til at amme. Mit andet barn ammede jeg i ti måneder.”

kvinde, 76 år

 

Jeg har altid elsket at amme. Det er det dejligste, selvom det  lige i starten ikke var så fedt. Brystvorterne gjorde ret ondt. Så puttede jeg modermælk på og sad og strittede med dem, til de var tørre. Efterfulgt af zinksalve. Mit ældste barn var en evighed om at spise. Han kunne ligge ved brystet i over en time. Den bette  skulle bare have det overstået. Vupti vupti, så havde hun spist.

Kvinde, 48 år

 

Det var svært at få det hele til at hænge sammen, da min søn var helt lille. Jeg blev ofte nødt til at amme ham hele døgnet rundt, og derfor ammede jeg også, selvom jeg skulle på toilettet. Jeg bar ham med ud på toilettet og holdt ham hele vejen i “ammestillingen” med den ene arm, mens jeg kunne bruge den anden arm til at tage min bukser ned og tørre mig. Jeg kunne ikke bare lægge ham fra mig. Jeg følte det først en anelse grænseoverskridende, men kun fordi andre kvinder aldrig har fortalt mig, at de har gjort det samme. Men jeg tror nu, der er mange, der har været nødt til at gøre det samme.

Kvinde, 26 år