Feminisme og ligestilling

Da jeg var færdiguddannet maskinmester søgte jeg et job hos Mærsk. Jeg var henrykt, da jeg blev kaldt til samtale på Esplanaden. Min far har arbejdet som maskinmester i Mærsk på en boreplatform i Nordsøen i mange år, så jeg var ivrig for at finde ud af om der også kunne være en plads til mig i firmaet! Da jeg sad til jobsamtalen spurgte interviewpersonen mig: ”Interesserer du dig for teknik? Jeg var paf. ”Øh, altså nu har jeg jo lige taget en 3,5 årig uddannelse som maskinmester!” Jeg tvivler på at de andre mandlige ansøgere fik det spørgsmål.”

Kvinde, 27 år

 

Efter min mening har vi ikke ligestilling i Danmark, eller på min nuværende arbejdsplads, men det er da blevet bedre. Hjemme hos os selv har vi ligestilling og de traditionelle roller er godt blandet rundt. Men nu er vi også nogenlunde jævnaldrende, med samme politiske overbevisninger og samme uddannelsesmæssige baggrund. Så det hjælper. Og så er det en ting, vi i det hele taget i mange år har været opmærksomme på.”

Kvinde, 29 år

 

“Ligeløn er ikke indført endnu. Sygeplejersker får ikke nok i løn til at kunne spare op, når de er alene.”

Kvinde, 63 år

 

Jeg kender en fyr, som var i gang med at tage en uddannelse på Designskolen. Hn var godt og grundigt træt af, at alle kvinderne på hans hold var så ivrige efter at komme i gruppe med ham, når de skulle lave gruppeprojekter, fordi, som de sagde, “så bliver der ikke så meget pigefnidder”, og “så er der én, der kan skære igennem og syntes, det var ret så irriterende altid at blive tilskyndet til at tage en lederrolle i gruppearbejdet.

Kvinde, 25 år

 

Mit køn er en begrænsning. Jeg oplever, at jeg og andre kvinder ikke bliver taget seriøst. Der findes stadig folk, der synes, at kvinder ikke er så kloge, ikke ved noget om forretning og så videre. Derfor er det for mig vigtigt ikke at tale ned om mig selv. Nej, jeg er ikke en pige – har man nogensinde hørt om en pige, der er direktør?Jeg synes, at der ER forskel på mænd og kvinder, drenge og piger. Så jeg synes ikke, vi skal være ens. Til gengæld har jeg lyst til at skrige, når jeg hører, at man skal passe på, at et eller andet fag ikke bliver et kvindefag, for så ved man jo, at lønnen bliver dårlig. Og mænd i jakkesæt vil helst være sammen med mænd i jakkesæt. Sådan er det selvfølgelig ikke overalt. Men efter mange år på arbejdsmarkedet ved jeg, at mange af jakkesættene trives sammen med andre jakkesæt – selvom de overhovedet ikke er dygtige til deres job. De er bare dygtige til at tage jakkesæt på og pisse terriotorier af.

Kvinde, 48 år

 

På min arbejdsplads sagde jeg engang fra over for en person, der talte nedsættende om det kvindelige kønsorgan. Det resulterede i, at nogle af mine kolleger syntes, at jeg var snerpet, hvilket ikke var særlig rart. Men jeg er glad for, at jeg gjorde det, og jeg synes ikke, at det var snerpet at sige fra, når ens grænser bliver overskredet.

Kvinde, 26 år

 

Jeg bliver så træt, når folk bruger ordet feminist som “sjovt skældsord” og driller min kæreste med, at han “vist er sammen med en rigtig lille feminist”. Det er jo simpelthen, fordi de ikke aner, hvad ordet betyder.

Kvinde, 25 år

 

Jeg føler mig som en stærk kvinde. men nogle gange bekymrer det mig, at de fleste af dem, jeg ser op til, er mænd.

Kvinde, 21 år

 

Jeg er feminist, fordi jeg kan se for mange mennesker, der kommer i klemme i forventningerne om, hvordan man skal være mand og kvinde. For eksempel kvinder, der ikke føler, de kan leve op til de kvinder, der præsenteres i det offentlige rum på reklamer, i butiksvinduer, i tv. For eksempel mænd, der ikke tør være fysiske med deres allerbedste venner, fordi de er bange for at blive kaldt homo. Feminisme åbner op for grænser og giver flere muligheder. Alle vinder på feminisme.

Kvinde, 26 år