Bakterier og svamp i kussen

Bakterier i kussen

 

Hvad er bakteriel vaginose?

Du har nogle bakterier i din kusse, som skal være der. Alle kvinder har bakterier i deres kusse, og det er meningen, at de skal befinde sig her. De kaldes mælkesyre-bakterier og er til stede i kussen for at beskytte den mod farlige bakterier og svamp.

Nogle gange erstattes de normale, gode bakterier af dårlige bakterier, som egentlig ikke burde befinde sig i kussen i alt for store mængder. Denne tilstand hedder bakteriel vaginose.

Bakteriel vaginose forekommer oftest grundet lokale forandringer i kussen – for eksempel ved hormonforandringer og lav surhedsgrad.

 

Hvordan føles bakteriel vaginose?

Bakteriel vaginose giver dig øget (gråligt) udflåd i kussen. Det lugter af fisk, så du vil opleve en ubehagelig fiskelugt fra dit underliv.

 

Hvad kan hjælpe mod min bakterielle vaginose?

Bakteriel vaginose går væk af sig selv, når der er kommet balance i din skede. Hvis du oplever en del udflåd og lugt og generes af dette, kan du få antibiotika mod vaginosen.

 

FAKTA-BOKS: Jeg får bakteriel vaginose igen og igen! Er du en af de mange kvinder, som har tendens til ofte at få bakterielle vaginoser, kan du tage på apoteket og købe noget gel, som du kan smøre din kusse med. Denne gel er naturmedicin, som bekæmper de dårlige bakterier, samtidigt med at det styrker din skedes normale bakterier. Det vil sige, at denne gel virker forebyggende – det er håndkøbsmedicin, som styrker din kusse, så du ikke får bakteriel vaginose.

 

 

  • Svampeinfektion i kussen

 

Hvad er en svampeinfektion i kussen?

Din kusse kan blive hjemsted for en svamp. Denne svamp kan irritere skeden, så du får en betændelsesreaktion i kussen. Du har en svampeinfektion.

 

Du har nogle bakterier i kussen, som beskytter den mod at blive angrebet af svamp. Nogle gange lykkes det dog ikke disse gode bakterier at passe på din kusse. Derfor får du en svampeinfektion.

At de gode bakterier pludselig ikke kan beskytte kussen, kan skyldes:

–         Lokale hormonforandringer og ændring i surhedsgrad

–         At du har et svækket immunforsvar

–         At du er kronisk syg

–         At du får antibiotika på grund af anden sygdom

 

FAKTABOKS: Jeg har svamp! Har min partner det så også? Nej. Svamp smitter ikke ved sex.

 

 

Hvordan føles en svampeinfektion i kussen?

En svampeinfektion klør og svier.

Den kan give smerter ved samleje, og du kan føle dig tør i kussen.

Nogle kvinder oplever endda vanskeligheder ved at tisse og irritation i endetarmsåbningen.

 

Hvordan behandles en svampeinfektion i kussen?

Hvis lægen poder dig med en vatpind i skeden og opdager, at du har svamp, så vil du få medicin for det – en slags penicillin mod svampe.

 

FAKTA-BOKS: Jeg får svamp igen og igen! Er du en af de mange kvinder, som har tendens til ofte at få svamp, kan du tage på apoteket og købe noget gel, som du kan smøre din kusse med. Denne gel er naturmedicin, som styrker din skedes normale bakterier og derfor skedens forsvar mod svamp. Det vil sige, at denne gel virker forebyggende – det er håndkøbsmedicin, som styrker din kusse, så du ikke får en svampe-infektion.