Nedsunken livmoder

Hvad er en nedsunken livmoder?

Normalt ligger din livmoder over din kusse, hvor den bliver holdt fast af støttevæv.

Hos nogle kvinder kan dette støttevæv ikke holde livmoderen på plads, hvorfor den synker ned i kussen eller eventuelt helt uden for denne.

 

Hvem får en nedsunken livmoder?

Der kan være mange årsager til, at du har fået en nedsunken livmoder. Alle disse årsager falder inden for 2 kategorier:

  • Det støttevæv, som holder din livmoder på plads, kan være blevet overbelastet.
  • Det støttevæv, som holder din livmoder på plads, kan være blevet svækket.

Overbelastning kan skyldes graviditet, fødsel, hårdt fysisk arbejde, overvægt, forstoppelse og kronisk hoste. I alle disse situationer kan du danne så stor en trykbelastning på støttevævet, at du belaster det over evne.

Svækkelse kan komme af, at du er blevet ældre, at du mangler kvindelige kønshormoner, at du tidligere er blevet opereret i underlivet, genetiske sygdomme med mere.

 

Hvordan føles en nedsunken livmoder?

Mange af de kvinder, som har en nedsunken livmoder, føler, at der er noget, som trækker ned i dem fra deres kusse – de har en tyngdefornemmelse i kussen. Nogle kan sågar mærke eller se en bule i deres kusse. Denne bule kan genere kvindens seksualfunktion.

Hvis du har en nedsunken livmoder, kan du også have problemer med at tisse eller komme af med din afføring.

 

Hvad kan du gøre mod din nedsunkne livmoder?

Nogle kvinder vælger ikke at gøre noget ved deres nedsunkne livmoder, fordi den ikke generer. En nedsunken livmoder er ufarlig. Bulen i kussen er ikke kræft!

Andre kvinder har symptomer og føler, at tilstanden forringer deres livskvalitet. Disse kvinder har mulighed for at få hjælp på to forskellige måder:

  • Ikke-kirurgiske behandlinger
  • Kirurgiske behandlinger

 

Ikke-kirurgiske behandlinger omfatter især bækkenbundstræning, som hjælper de fleste kvinder med deres nedsunkne livmoder. Hvis du er på den anden side af overgangsalderen, kan du tilbydes kvindelige kønshormoner, som kan forstærke støttevævet, der egentlig skal holde din livmoder på plads. Du kan også vælge at gå rundt med pessar. Gummiringen i pessaret kan holde livmoderen på plads.

Har du en meget svær grad af nedsunken livmoder, som ikke bliver bedre af de allerede omtalte behandlinger, kan du vælge at få den opereret på plads.