Kræft i æggestokkene

Hvad er kræft i æggestokkene?

Dine æggestokke er, ligesom resten af din krop, lavet af celler. For at bevare æggestokkene livet igennem, deler cellerne sig for at erstatte de celler, der naturligt dør.

Din krop har normalt kontrol over denne celledeling. Hver celle kan kun dele sig et bestemt antal gange, og så dør den.

Kræft i æggestokkene er, når din krop mister kontrollen over cellernes deling i æggestokkene. De vil dele sig uhæmmet og begynde at invadere omgivelserne.

Uhæmmet celledeling og invasion af andet væv er kræft og kan være livsfarligt.

 

Hvem får kræft i æggestokkene?

Cirka 450 kvinder i Danmark får hvert år fortalt, at de har kræft i æggestokkene.

87 % af disse kvinder er over 50 år.

De fleste kvinder, som får diagnosticeret æggestokkekræft er således i postmenopausen – det vil sige at de er stoppet med at menstruere på grund af deres alder.

 

Hvordan føles kræft i æggestokkene? 

Læger kalder tilstanden ”the silent killer” – og det er der desværre god grund til. De fleste kvinder med kræft i æggestokkene har kun få og meget uspecifikke symptomer på deres lidelse. Derfor opdages kræften først meget sent – ofte alt for sent. 70 % af kvinder med æggestokkekræft bliver først opdaget, når kræften har spredt sig til andre steder i kroppen.

 

FAKTA-BOKS: Hvad kan være tegn på mulig æggestokkekræft?Kvinder med æggestokkekræft kan i flere måneder inden opdagelsen af deres lidelse have henvendt sig til lægen med symptomer forårsaget af kræften. Husk dog at disse symptomer også kan forekomme ved mange andre, helt ufarlige lidelser. Det er netop derfor, at lægerne misser kræften:

–         Du er blevet tykkere om maven

–         Du bløder, selvom du ikke længere får menstruation

–         Du har mistet din appetit

–         Du skal tit på toilettet

–         Mavesmerter

–         Blødning ud af endetarmen

–         Oppustet mave

 

 

FAKTA-BOKS: Hvilke undersøgelser viser, at jeg har kræft i æggestokkene?Hvis du mistænkes for at kunne lide af kræft i æggestokkene, eller hvis din læge blot vil udelukke denne livsfarlige sygdom hos dig, så vil der blive gjort følgende:

–         Lægen vil kigge på dine æggestokke med en ultralydsskanner og kan på den måde få en idé om din risiko for at have kræft her.

–         Lægen vil tage en blodprøve, som også kan fortælle noget om din risiko for at have kræft i æggestokkene.

–         Lægen vil tage din alder til overvejelse og skal vide, om du naturligt er stoppet med at få menstruation grundet din alder. Der er nemlig størst risiko for at have kræft, hvis  du er postmenopausal.

 

Ud fra disse elementer kan lægen vurdere, om du er i risiko for at have kræft i æggestokkene.

 

Hvordan behandles kræft i æggestokkene?

Kræft i æggestokkende behandles ved operativ fjernelse af dine æggestokke.. Fordi kræften kan have spredt sig til dine øvrige underlivsorganer, fjernes de oftest alle sammen. Det betyder, at du vil få fjernet din livmoder, æggeledere og æggestokke.

De fleste kvinder tilbydes kemoterapi efter operationen. Kemoterapi er cellegift, som primært slår kræftceller ihjel.

 

FAKTA-BOKS: Kommer jeg til at dø?Hvordan det går dig, som har kræft i æggestokkene er helt afhængig af hvilken type æggestokkekræft du har, og hvornår den opdages. Du kan både leve mange år og få år med den hyppigste form for æggestokkekræft. Det afhænger af, hvornår den opdages. Opdages den tidligt, det vil sige inden den har nået at sprede sig til andre organer, vil 85-90 % af kvinderne med lidelsen minimum overleve 5 år, mens det kun er 5 %, der overlever minimum 5 år, når kræften opdages i et sent stadie.