PCOS – polycystisk ovariesyndrom

Hvad er PCOS?

Polycystisk ovarie-syndrom (PCOS) er en hormonel forstyrrelse i kvindekroppen. En kvinde lider af PCOS, hvis hun oplever mindst 2 af følgende 3 ting:

1)     Få eller ingen ægløsning – dette fænomen viser sig ved et unormalt menstruationsmønster og problemer med at blive gravid (infertilitet)

2)    Tegn på overproduktion af mandlige kønshormoner. Dette kan vise sig som 1) øget hårvækst 2) akne 3) øget mandlige kønshormoner i en blodprøve.

3)    Polycystiske ovarier – en ultralydsskanning viser, at dine æggestokke er fyldt med vandholdige blærer.

 

Hvem får PCOS?

Der er mange kvinder, som lider af PCOS. Sygdommen ses hos 5-10 % af alle kvinder i den fertile alder.

Hvorfor du får sygdommen, vides ikke. Der er tale om en tilstand, som sandsynligvis både er betinget af arv og miljø.

 

Hvordan føles PCOS?

Hvis du har PCOS vil du opleve problemer med din menstruation, fordi du ikke har (eller kun har få) ægløsninger:

  • De fleste vil opleve, at den svigtende ægløsning vil give uregelmæssige menstruationer. Det vil sige, at du ikke får dine menstruationer hver måned. Der går længere tid mellem dine menstruationer. Mere end 35 dage.
  • Nogle kvinder med PCOS får sågar slet ikke menstruationer på grund af den manglende ægløsning.
  • Få kvinder med PCOS vil opleve meget kraftige og længerevarende blødninger. Blødningerne kommer pludseligt. Der er intet mønster i, hvornår de dukker op, og hvor lang tid de varer. Selvom kvinderne i denne kategori bløder, er det stadig kvinder, som ikke får deres ægløsning.

 

Den manglende ægløsning vil udmønte sig i problemer med at blive gravid. De fleste kvinder opdager, at de har PCOS, fordi de søger læge grundet ufrivillig barnløshed.

De øgede mandlige kønshormoner, som ses hos de fleste kvinder med PCOS, kan give dårlig hud. Du kan derfor have akne og meget fedtet hud på grund af din PCOS. De øgede mandlige hormoner kan også udmønte sig i, at du får problemer med hårvæksten. Du vil opleve, at du får skæg og anden mandlig behåring.

 

Hvordan behandles PCOS?

Har du PCOS, kan følgende elementer indgå i din behandling:

  • Vægttab – mange, men IKKE alle, kvinder med PCOS lider af overvægt. Hvis disse kvinder taber sig, forbedres deres blødningsmønster, de får færre problemer med hud og hår, og de får faktisk flere ægløsninger og derved et mindre problem med at blive gravide. Kvinder med PCOS har ikke kun en forstyrrelse i kønshormonerne. De lider også af insulinresistens. Det betyder, at deres kropsceller ikke kan registrere hormonet insulin, som hjælper cellerne med at få sukker fra blodet. Kvinderne har derfor ofte øget sukkerkoncentration i blodet. De kan derfor udvikle sukkersyge/diabetes. Vægttab øger følsomheden for insulin og mindsker derved denne øgede sukkerkoncentration. Spørg derfor om kostvejledning. Du kan eventuelt få noget diabetisk medicin, som hjælper til dit vægttab og øger din insulinfølsomhed.
  • P-piller – hvis du ikke har et graviditetsønske lige nu og her, er p-piller en god måde at få et regelmæssigt blødningsmønster på. Samtidigt forbedrer p-pillerne din hud.

 

Der er altså medicin, der kan hjælpe dig med din PCOS. Du skal dog ikke glemme, at din livsstil spiller en enorm rolle i forløbet og graden af din sygdom.

 

FAKTA-BOKS: Hvorfor skal min PCOS behandles?Mange kvinder ønsker behandling af deres PCOS, fordi de har et ønske om at blive gravide, eller fordi de har problemer med uren hud.

Men faktisk er der to meget vigtige grunde til at søge behandling for sin PCOS, selvom man trives og ikke bliver generet af lidelsen:

  • Den øgede insulinresistens giver dig en forhøjet risiko for at udvikle diabetes/sukkersyge.
  • Hormonforstyrrelsen af kønshormonerne giver dig en risiko for at udvikle livmoderkræft. Livmoderkræft og forstadier hertil hos kvinder under 40 år skyldes hyppigst PCOS

 

Det er altså en god idé at få lidt hjælp til sin PCOS, selvom man ikke generes af den.