Hvad er herpes i underlivet?
Herpes i kønsorganerne er en livslang infektion med et virus kaldet herpes simplex-virus (HSV). Infektionen kan ramme din kusse udenpå, indeni din skede og din livmoderhals.
HSV er også dét virus, der giver anledning til forkølelsessår.
Hvem får herpes i underlivet?
Herpes i kønsorganerne er en seksuelt overført infektion.
Virus får du altså ved at have sex med en person (mand eller kvinde), som er smittet med virus. Sex betyder i dette tilfælde både ubeskyttet sex eller tæt fysisk kontakt mellem kønsdele og et inficeret sår og oralsex. Et forkølelsessår kan nemlig godt give anledning til herpes i underlivet – netop fordi der er tale om samme virustype.
Kondom og slikkelap beskytter kun når det smittede område er dækket.
FAKTA-BOKS: Slikkelap Slikkelappen er et stykke gummi, som kan dække de områder, man gerne vil slikke på i forbindelse med sex, og som dermed beskytter begge parter mod eksempelvis herpes. Hvis det skal have en effekt, skal det bruges konsekvent og hele tiden vendes med den samme side udad. |
Hvordan føles herpes i underlivet?
Når først du er smittet med herpes i underlivet, kan du ikke komme af med virus. Det vil være i din krop hele livet.
- Det kan være i hvile og ikke give dig symptomer,
- Det kan også være aktivt og irritere og give sår og blærer på dine kønsorganer.
Herpes i underlivet virker således på samme måde som et forkølelsessår – infektionen kan komme og gå hele livet igennem.
FAKTA-BOKS: Hvad bestemmer om virus er aktivt eller i hvile? Det er meget forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor svære og hvor hyppige herpes-symptomerne er. Det afhænger blandt andet af, hvilken HSV type, kvinden er smittet med, og om hun har været smittet med andre typer før. Fra det daglige liv er der desuden også faktorer, som kan afgøre for, om virus er i den hvilende eller aktive fase. Virus kan for eksempel aktiveres: – når du bliver syg med en anden infektion i din krop- når du bliver stresset- du får en skade i underlivet- af sex, der involverer penetration af skeden – muligvis af solarie – muligvis i forlængelse af din menstruation Vær derfor opmærksom på, om dine udbrud bliver udløst af noget bestemt. På den måde kan du selv mindske hyppigheden og sværhedsgraden af symptomer. |
Mange kvinder har virus, men oplever enten aldrig eller kun meget svage symptomer. Andre kvinder oplever deciderede udbrud.
Af de kvinder, som oplever udbrud, er der nogle, som kun irriteres én gang i forlængelse af smitten. Disse kvinder bemærker intet senere i livet. De smittes, får ét udbrud, og så forholder virus sig i konstant hvile derefter.
Andre kvinder har flere tilfælde med symptomer, som er adskilt af fredelige perioder, hvor virus er i hvile.
Irritationsgraden kan således være meget forskellig fra kvinde til kvinde. Dog kan de alle smitte – uanset om virus er aktivt eller i hvile. Er virus aktivt, er smitterisikoen dog større.
HSV kan give følgende symptomer i dit underliv:
– Brænden
– Svien
– Kløen
– Rødme
– Hævelse
– Små blærer og sår – der er ingen ardannelse efter sårene
– Smerter
– Smerter og svien når du skal tisse
– Nogle kan opleve, at de har svært ved at få tisset ud
FAKTABOKS: Vil kommende herpesudbrud føles lige så slemt som det første herpesudbrud? Dit første udbrud vil højst sandsynligt være det mest voldsomme. De mulige efterfølgende udbrud er ofte svagere. Ved det første udbrud kan du, ud over symptomer i underlivet, komme til at mærke symptomer fra resten af din krop:- Feber- Halsbetændelse- Hovedpine- Lysskyhed – Muskelsmerter |
FAKTA-BOKS: Hvem har givet dig herpes? Nogle kvinder oplever ikke et udbrud i forlængelse af smitten, men alligevel får de symptomer på herpes i deres kønsorganer senere i livet. HSV kan netop gemme sig i din krop og ikke give symptomer i lang tid. Pludselig kan det aktiveres, så du får de ovennævnte symptomer. Du skal derfor huske på, at du ikke kan regne med, at det er den seneste partner, der har smittet dig med virus! Virus kan nemlig have gemt og hvilet sig i din krop siden tiden med en anden partner, inden den giver sig til kende. |
Hvordan behandles herpes i underlivet?
Den første gang du oplever at få symptomer, kan du få noget medicin af lægen, som gør symptomerne mildere og får dem til at forsvinde hurtigere, end de ville have gjort af sig selv. Herpessymptomerne kommer og går nemlig af sig selv, afhængigt af om virus er i hvile eller aktivt. Medicinen mindsker altså blot perioden, hvor du har symptomer og mildner disse. Den kan ikke fjerne virus fra din krop.
Medicinen gives som regel kun den første gang, du har symptomer. Hvis du har tendens til at opleve mange udbrud, kan du få medicinen som et forebyggende tiltag.
Hvis du efter den første gang kun har få tilfælde med symptomer, bliver disse tilfælde som regel ikke behandlet, fordi det ofte ikke nytter noget.
For at den medicinske behandling af herpes i underlivet skal virke effektivt, skal den påbegyndes så tidligt som muligt. Får du et udbrud, som du mistænker for at være herpes, skal du derfor søge læge hurtigst muligt, så du kan få den hjælp, der er til rådighed.