Din krop: Mærkelig, anderledes og helt forkert

 

Hele din krop vokser, men tempoet vil være meget forskelligt. I perioder synes du måske ikke det hele passer sammen. Du vokser helt op til 20 års alderen, så der er en lang periode, inden du kan sige, “ sådan ser jeg ud.” Selvom du ikke kan styre dit udseende ret meget, kan det være svært, hvis du har nogen bestemte forventninger, eller ikke synes du følger dine venners udvikling. Unge kan være hurtige til at sige, at noget er mærkeligt eller ulækkert. Der skal ikke meget til før man får en fornemmelse af, at man er anderledes eller mærkelig.  I puberteten er mange meget sårbare, specielt omkring deres udseende og bliver nemt kede af det, eller føler sig forkerte.

Nogen bruger meget energi på at regne ud, hvorfor noget er mærkeligt, eller hvad de andre synes om en. For de fleste, er det en øvelse igennem puberteten, at opbygge en selvtillid, så man synes ens egne føleleser og udseende er OK. Det kræver tit lidt mod at tale med sine venner om de ting, man er flove over. Men tit viser det sig, at ens venner har det på samme måde, og så kan det være rart at snakke om det.

 

HUD

Der sidder små talgknopper overalt i huden som regulerer fugtudskillelse. Din hud vil også forandre sig, men det er meget forskelligt fra person til person. Huden bliver tit lidt mere fedtet på grund af hormonforandringerne. Nogen får bumser og knopper typisk i ansigtet, på ryggen eller brystet. Det er som regel en overgang og de fleste vokser sig mere eller mindre fra det i løbet af årene, nogen op til 20 års alderen. Vær opmærksom på, at meget sminke og hudprodukter kan forstyrre huden eller give hudproblemer, så husk at fjerne sminken inden du går i seng om aftenen. Spørg lægen, hvis du er i tvivl, eller du synes du har mange problemer med din hud. P-piller, kost og familiens gener kan påvirke den måde din hud ser ud på.

 

LUGT

Svedkirtlerne udvikler sig i puberteten. Ligesom lugten fra skeden kan ændre sig, vil din krop begynde at lugte mere. Sved giver lugt, og lugten vil ændre sig alt efter, hvad du spiser, hvor meget du bevæger dig, hvad tøj du har

på og så selvfølgelig, hvor meget du vasker dig. Deoderant er fint at bruge under armene efter et bad. Undgå sæbe af alle slags i skridtet. Brug lunkent vand, da sæbe kan irritere og udtørre slimhinderne i skridtet.

 

FINDES DEN PERFEKTE KROP?

Vil du gerne ligne en kendt model, skuespiller eller sanger? Ingen er perfekte. Det kan være svært at føle, at alt bare er perfekt, på grund af de forestillinger og indtryk vi får hver dag på plakater, reklamer, blade, tv, film, og videoer.

Alle reklamer og billeder du ser af berømte skuespillere, er redigeret, ingen ser naturligt sådan ud. På billederne redigeres størrelsen og formerne af kvinderne. Skønhedspletter, bumser og urenheder fjernes. Nuancerne bliver forstærkede. Og alt er opsat. Det er dejligt at føle sig smuk, føle sig perfekt, eller bare god nok. Men mange piger er meget selvkritiske, og er utilfredse med en eller flere ting ved deres udseende. Ligesom du sikkert synes, at dine venner er dejlige som de er, så prøv at øve dig i at være glad for dig selv. Det er i virkeligheden vigtigere, hvordan du har det inden i, og hvordan man er over for andre.

 

Det er en god ide at tale med en voksen, hvis du bruger meget tid på at være ked af det, og føler dig utilpas i kroppen. Når du henvender dig, behøver du ikke at vide lige, hvad det er der gør dig ked det. Det er tit mange forskellige ting.

 

LINKS:

www.ungmod.dk

www.spiseforstyrrelser.dk

www.imsspiseforstyrrelser.dk