Fra venstre: kobberspiral, pessar, kondom, slikkelap og femidom
Kondomer
Kondomer er, sammen med femidomer, den eneste type prævention, som både beskytter mod graviditet og sexsygdomme.
Kondomer er lavet af tyndt naturgummi, som er rullet sammen i pakken, og så rulles ned over pikken, når den er stiv.
Mange synes, det er svært at sige til sin partner, at man gerne vil have, at han bruger kondom. Især hvis du i forvejen er genert, er nervøs for, om du skal leve op til noget bestemt, og hvis han ikke er en, du er fast samme med. Det kan tit hjælpe selv at have kondomer med, så du ikke skal spørge, om han har. Det kan også være rart at have mere end ét kondom med. For hvis det første går i stykker ved udpakning, rejsningen falder, kondomet bliver vendt forkert ved pårulning, eller I gerne vil knalde mere end én gang, så har I ekstra kondomer.
Nogen forklarer deres ”kondom-generthed” med, at de ikke kender den andens reaktion, hvis man foreslår kondom. Hvis du er bange for at føle dig ”ufræk”, kan du tænke på, hvor frækt det faktisk vil være, hvis du tager en hel håndfuld kondomer frem.
Overvej også forskellige måder at få kondomerne sat i tale på. Det kunne være: ”Jeg vil så gerne have sex med dig, derfor tager jeg de her frem”, eller ”Jeg har meget lyst til dig, så jeg finder lige nogle kondomer”. På den måde bruger du det at finde kondomerne frem til også at sige, at du har lyst til ham. Det vil de færreste synes, er ”ufrækt” – og samtidig får du sagt, at du vil have, I bruger kondom.
Man kan få mange forskellige størrelser og typer. Alle mænd kunne have glæde af at prøve sig frem, til de finder den størrelse, som fungerer bedst for dem. Nogle synes, det er ubehageligt, når kondomet sidder for
stramt på pikken, andre kan ikke lide, at det føles løst.
Nogle kan lide at købe de meget store størrelser og ruller det helt ned for derefter forsigtigt at folde ringen i
enden ned over pungen. Da sidder det på plads uden at stramme. Andre kan desuden lide fornemmelsen af, at det strammer om testiklerne.
Du kan købe kondomer i forskellige størrelser i både kondomforretninger/kondomerier flere steder i landet, på nettet og på apoteket. De fleste supermarkeder har derimod ikke så stort et udvalg. Mange har hørt om kondomerier, fordi man kan købe ”sjove” kondomvariationer af farver og forskellig smag, men de har også en helt praktisk betydning. På kondomerierne kan man som regel få kondomer, som er billigere end andre steder – trods god kvalitet. Så hvis man ikke har mange penge, er det en stor fordel. Desuden kan man stille alle slags kondomspørgsmål til ekspedienterne.
Kondomet skal på helt fra start af samlejet for at beskytte. Ellers kan der nå at overføres sygdomme eller en enkelt sædcelle. Hvis man er kommet til at vende kondomet forkert, når man starter med at sætte det på, skal man smide det ud og tage et nyt for at være sikker på at undgå smitte og uønskede sædceller. Hvis kondomerne går i stykker, er man ikke beskyttet og må så overveje nødprævention og test for kønssygdomme.
Hvis kondomerne gentagne gange går i stykker, kan det have flere årsager. Det er vigtigt, at det bliver rullet på, uden at der opstår luftbobler. Det er vigtigt, som det jo er i det hele taget, at man er våd i skeden. Hvis det er svært at blive våd, selvom man føler sig seksuelt ophidset, kan man bruge glidecreme.
Brug i så fald en vandbaseret glidecreme, da de oliebaserede kan ødelægge kondomet. Desuden oplever nogle få, at hvis de kombinerer kondomer med, at de har spiral, kan spiralsnoren i en periode sidde, så den river kondomet i stykker. Da er det måske en god ide at få ændret længden af spiralsnoren. Kondomer kan også gå i stykker, hvis det sidder for stramt.
Nogle oplever, at skeden bliver generet af kondomet. Hvis du har latexallergi, kan du få kondomer uden latex – de er desværre dyrere – men ellers må man prøve sig frem med forskellige slags. Eventuelt kombineret med nogle forskellige glidecremer.
Pessar
Pessaret er en lille gummiskål, der puttes op i skeden. Det sidder klemt inde mellem bagsiden af livmoderhalsen og bagsiden af kønsbenet på skedens forvæg. På den måde danner det et vakuum. For at
få bedre virkning smøres pessaret ind i noget creme, som dræber sædcellerne. Pessaret kan sættes op lige
før, man vil have samleje, eller i god tid inden. Hvis det gøres over to timer inden, skal man putte noget ekstra
creme op umiddelbart før samlejet.
Pessaret skal blive siddende i skeden mindst seks timer efter samlejet, for at der ikke er flere levedygtige sædceller tilbage i skeden. Men det skal ikke sidde for længe efter, da kan man opleve øget risiko for infektioner.Nogle siger, at man kan lade det sidde i op til 24 timer efter samleje, men man kan opleve, at det da irriterer slimhinden.
En fordel ved pessaret kan være, at det opleves mere spontant, end når man for eksempel bruger
kondomer, fordi det kan sættes op i god tid inden, man ønsker samleje. Desuden er det jo i gruppen
af metoder, som ikke påvirker hormonelt, og det oplever nogle som en fordel.
Rent sikkerhedsmæssigt er der større risiko for graviditet end ved spiral og de hormonelle metoder,
men en ordentlig vejledning i, hvordan pessaret opsættes korrekt, gør det sikrere. Det er nemlig vigtigt, at man efter opsætning mærker efter med en finger, om man har fået dækket livmoderhalsen ordentligt.
Femidom
Femidomet er en lille latex pose, som stoppes ind i skeden, så åbningen stadig er udenfor. På den måde forer
det skeden. Det beskytter ligesom kondom både mod graviditet og sexsygdomme. Nogle mener oven i købet,
at det beskytter mere effektivt mod sygdomme, da det dækker et lidt større område.
Slikkelap
Slikkelappen er et stykke gummi, som kan dække de områder, man gerne vil slikke på i forbindelse med sex, og som dermed beskytter begge parter mod eksempelvis herpes. Hvis det skal have en effekt, skal det bruges konsekvent og hele tiden vendes med den samme side udad.