Klamydia

Hvad er klamydia?

Klamydia er først og fremmest en infektion i dit urinrør og i din livmoderhalskanal. Infektionen skyldes en bakterie, der kaldes Chlamydia trachomatis.

 

Hvem får klamydia?

I øjeblikket er klamydia den hyppigste sexsygdom i Danmark. Den kan især findes blandt 15-29-årige kvinder.

Du kan få klamydia ved at have ubeskyttet samleje med en mand, som har bakterien. Har du sex med en kvinde med bakterien i sig, kan du i teorien godt blive smittet med klamydia, men i praksis er denne risiko meget lille.

Kondom beskytter mod klamydia.

 

Hvordan føles klamydia?

Klamydia er hovedsageligt en infektion i dit urinrør og i din livmoderhalskanal. Klamydia giver oftest ingen symptomer. Det vil altså sige, at de fleste kvinder med en klamydiainfektion ikke mærker noget til den. Nogle kvinder oplever dog forandringer, når deres urinrør og livmoderhalskanal er angrebet af bakterien.

Du kan få:

–         Mere grumset udflåd

–         Pletblødning

–         Blødning, når du har sex

–         Smerte ved sex

–         Svien når du skal tisse

Med andre ord kan klamydiainfektionen, når den giver sig til kende, forveksles med en urinvejsinfektion eller et aktivt og varieret sexliv. Husk derfor at have klamydia i overvejelserne, hvis du oplever disse symptomer og har haft ubeskyttet sex. Du skal være opmærksom på, at symptomerne kan give sig til kende uger, måneder og sågar år efter, at du er blevet smittet.

 

Hvordan behandles klamydia?

Selvom de fleste kvinder ikke kan mærke, at de har klamydia, er det vigtigt at blive behandlet for den. Klamydia kan nemlig sprede sig til dine indre kønsorganer og skabe en infektion her. Infektionen kan nedsætte din evne til at blive gravid og øger din risiko for at blive gravid uden forlivmoderen, hvilket er livsfarligt.

For at finde ud af om du har klamydia, tager lægen en prøve fra din livmoderhalskanal med en vatpind. De fleste oplever det ikke som særligt smertefuldt. Det kan nive en smule, men det er overstået, inden du ved af det. Hvis du har klamydia, får du medicin for det. Infektionen behandles med antibiotika og er væk efter behandlingen. Hvis du fanger infektionen inden, at den har spredt sig til dine indre kønsorganer, er der ingen mén efter infektionen. Men hvis den allerede har spredt sig, kan du være uheldig at opleve, at du har sværere ved at blive gravid.

Klamydia kan altså let behandles – så det er bare om at få det undersøgt, hvis du tror, at du kan være smittet.

 

Husk din partner

Husk, din sexualpartner skal også tjekkes, hvis du finder ud af, at du har klamydia.